Wat is EFT?

EFT staat voor “Emotional Freedom Techniques” en is een eenvoudige en makkelijk te leren zelf-heel-techniek die een combinatie is van de oude Chinese acupressuur en moderne psychologie. Een andere benaming voor EFT is “tappen”. Dit komt van het Engelse werkwoord “to tap” wat “tikken” betekent in het Nederlands.

 

Hoe het begon

In zijn boek “The Tapping Solution” schrijft Nick Ortner (de grondlegger en mede eigenaar van thetappingsolution.com) dat het in 1979 begon toen de Amerikaanse psycholoog dr. Roger Callahan een ingeving kreeg tijdens een sessie met een cliënt die enorme watervrees had, waarbij de ‘normale’ behandeling na een jaar nog geen resultaat had: hij herinnerde zich wat hij had gelezen over de meridianen in ons lichaam, de basis van acupunctuur (het oude Chinese medische systeem).

 

Energiestroom in balans brengen

Meridianen zijn energiekanalen die de vitale levenskracht, of qi, naar onze organen en andere lichaamssystemen brengen. Deze kanalen lopen van boven naar beneden aan beide kanten van het lichaam. Elke meridiaan wordt geassocieerd met een ander orgaan – maag, galblaas, nier enzovoorts. Elke meridiaan heeft ook een eindpunt, een bepaalde plek op het lichaam waar je toegang hebt tot dit energiekanaal. Dit punt kan gestimuleerd worden door acupunctuur naaldjes of door aanraking (acupressuur) om de energiestroom in die specifieke meridiaan in balans te brengen of blokkades in die energiestroom op te heffen.

Hij vroeg zijn cliënt met haar vingertoppen te tikken op het eindpunt dat met de maag wordt geassocieerd omdat zij de angst in haar maag voelde. Tot zijn verbazing en vreugde verdwenen haar gevoelens van angst voor water onmiddellijk en zijn nooit meer teruggekomen. Door deze ervaring ging hij zich verder verdiepen in de eindpunten van de meridianen en onderzocht hij wat de combinatie van tikken op verschillende delen van het lichaam met traditionele psychotherapie opleverde. Zo ontwikkelde hij algoritmes die hielpen bij bepaalde klachten.

 

Gary Craig, een student van Callahan, maakte het tappen nog eenvoudiger door een vast tap-rondje langs alle belangrijke eindpunten van meridianen te ontwikkelen dat bij alles helpt, wat het probleem ook is. Dit is de basis geweest van wat hij later Emotional Freedom Techniques noemde.

 

Contact

Mirjam Rutten

Dunolaan 20

6869 VC Heveadorp

T: 06 239 522 78

E eft@diosa.nl

 

Facebook